Κοντά στη γέφυρα της Πολιτσάς στον Άραχθο, βρίσκεται το χωριό Καλέντζι. Μέσα στο χωριό υπάρχει ένας χωματόδρομος που κατεβαίνει στην περιοχή Κλίφκη του Άραχθου. Ο δρόμος είναι βατός για όλα τα αυτοκίνητα και δεν θα τον δείτε στους χάρτες που κυκλοφορούν. Το τέλος του δρόμου είναι πάνω σε ένα παλιό στριφογυριστό καλντερίμι το οποίο έχει τσιμεντοστρωθεί και διαπλατυνθεί. Προορισμός του δρόμου είναι ένα σπήλαιο, όπου εκβάλλει ένα υπόγειο ποτάμι όπου συμπτωματικά βρίσκεται και η έξοδος του Φαραγγιού Μπασδέκης. Μία μεγάλη τεχνητή δεξαμενή μαζεύει τα νερά του σπηλαίου και του φαραγγιού που σχηματίζουν ένα καταρράκτη 47 μέτρων. Ο καταρράκτης της Κλίφκης είναι αρκετά γνωστός στην περιοχή και αποτελεί αξιοθέατο.
Εκεί λοιπόν είναι η έξοδος μας. Ένα πολύ όμορφο μέρος που διαθέτει και διαμορφωμένο χώρο αναψυχής, καθώς και παγκάκια που έχουν θέα στον Άραχθο. Γυρνώντας πάλι πίσω θα σταθούμε στον πρώτο κατηφορικό χωματόδρομο που θα συναντήσουμε και που πηγαίνει προς την κοίτη του φαραγγιού. Για μία ώρα περίπου πρέπει να περπατήσουμε μέχρι να συναντήσουμε το πρώτο επικλινές ραπέλ 16μέτρων.

Στη συνέχεια μέσα στο φαράγγι κάνουμε δύο μικρά ραπέλ 4 κα 6 μέτρα. Μετά φθάνουμε στο ομορφότερο σημείο του φαραγγιού που μας αποζημιώνει για την προηγούμενη ταλαιπωρία μας. Δύο διαδοχικοί καταρράκτες 8 και 17 μέτρα μέσα σε ιδιαίτερα στενό και σκοτεινό σημείο και αμέσως μετά ο μεγάλος καταρράκτης των 47 μέτρων, που καταλήγει στην μεγάλη τεχνητή δεξαμενή. Ο χρόνος κατάβασης του φαραγγιού είναι από μιάμιση ώρα μέχρι 4 ώρες ανάλογα με την ομάδα.

 

Το φαράγγι ασφαλίστηκε στις 3-5-2009 από τον Γιώργο Ανδρέου, τον Κώστα Μελέτη, Δημοσθένη Πατρώνα, Χρήστο Νικολάου, Κώστα Χρηστογιάννη και Μιχάλη Αράπη.

Πληροφορίες για canyoning, kayak και rafting Τηλ 6937667799 και 6974172837  WWW.ACTIVE-NATURE.GR

Κείμενο-Φωτογραφίες Γιώργος Ανδρέου.